Hae
Liina Beth

Ihana, kamala unikoulu

Unikouluja on monia, toinen ei sovi toiselle mutta toiselle se sopii. Kokeilimme noin kuukausi sitten paljon puhuttua ja kehuttua tassuttelu-unikoulua. Oliver ei ollenkaan rauhoittunut siihen, siinä muutama illan jälkeen luovutimme. Sitten Oliver sairastui, niin päätimme että aloitamme unikoulun sitten kun hän on parantunut. Pientä potilasta emme halunneet unikouluttaa. 
Lähes tähän päivään mennessä olemme nukkuneet perhepedissä tai aloimme nukuttaa tissillä ja laitoimme omaan sänkyyn nukkumaan noin klo 21:00, hyvässä lykyssä nukkui sinne 01:00 kunnes otin viereen. Sitten tuli a miracle öitä, joka toinen yö mentiin koko yö heräämättä, nukuttiin klo 21:00-07:30. Sen jälkeen tajusin että Oliver voi todellakin nukkua ilman tissiä koko yön. Tuli öitä kun herättiin varmaan 20 kertaa, ei kelvannut muu kuin tissi. Sitten alkoi myös nukahtamisesta tulla ”ongelma”, Oliver nukahti vieläkin klo 21:00 mutta heräsikin jo klo 22:00. Kolmen illan jälleen olin ihan kypsä siihen että herätään 20 kertaa. 
Tämä oli hyvä syy aloittaa unikoulu. Keskustelimme J:n kanssa että annetaanko vain huutaa vai kokeillaanko jotain muuta.
Oliverin mummu kertoi että he olivat käyttäneet MLL-sivuilla olevaa pistäytymis-unikoulua. Luimme MLL-sivuilta ohjeita tähän ja ajattelimme kokeilla tätä. 

Pistäytyminen

 • Laita lapsi sänkyynsä unisena mutta valveilla.
 • Sano hyvää yötä ja poistu.
 • Jos lapsi alkaa vastustaa, mene hänen luokseen ennalta päättämäsi ajan kuluttua.
 • Kun menet lapsen luo, kerro hänelle esimerkiksi, että kaikki on hyvin, nyt on yö, nyt nukutaan. Kerro aina sama asia ja puhu rauhallisesti. Älä nosta lasta pois sängystä. Poistu paikalta.
 • Kuuntele. Jos lapsi vastustaa eikä tunnu tyyntyvän, mene takaisin ennalta päättämäsi ajan kuluttua ja tee samoin kuin edellisellä kerralla.
 • Seuraavalla ja sitä seuraavilla kerroilla odota vähän pidempi aika, ennen kuin menet lapsen luo. Seuraavina öinä voit pidentää aikaa entisestään.
 • Jatka unikoulua viikon ajan.  Lähde MLL

Soveimme J:n kanssa tietyt minuutit kun menemme makuuhuoneeseen, vähän rauhoittelemaan Oliveria. Toistimme aina samat asiat. ” Kaikki on hyvin, ei ole mitään hätää, nyt nukutaan ”
Laitamme Oliverin hereillä sänkyyn ja vielä vastustaa nukkumamenoa n. 15 minuuttia ( unikoulua on nyt 4 yötä takana ) ja Oliver on nukkunut koko unikoulun ajan noin klo. 21:00-08:00, heräämättä. Ensimmäisenä iltana huutoa kesti n. 1.5h, toisena iltana enään 1h ja kolmantena 30 min..

Tosin en todellakaan väitä että tämä on ollut helppoa, ei todellakaan. Ottaa todella koville kuunnella sitä huutoa, sisimissäni myös tiesin että jos käyn hakemassa syliin ja tissi suuhun niin hän nukahtaa. Piti todellakin pitää vain päänsä, koska jos tästä luovuttaa, niin paluuta ei enään ole ja seuraavaksi se olisi jo 3 kertaa vaikeampaa mitä nyt. 

Meillä oli myös pitkään ongelmia päiväunien kanssa, sellainen normaalit päiväunet olivat 3 x 30 min. Mutta nyt tämän unikoulun ansiosta Oliverin voi laittaa vain pinnasänkyyn hän pystyy itse nukahtamaan päiväunillekin.
Tosin päiväunille nukahtaminen kestää vähän aikaa, kun siellä hymyillään ja höpötellään. 


Yhteenvetona todellakin suosittelen kokeilemaan pistäytymisunikoulua, siihen tarvitsee varautua ja miettiä valmiiksi jaksaako sitä kuunnella. Nyt on mammakin paljon iloisempi ja jaksaa enemmän kun on levännyt niin monta yötä putkeen, siihen on ihana herätä aamulla kun Oliver höpöttelee sängyssään onnellisesti. 


Oletteko te kokeilleet unikoulua/unikouluja? Mitä mieltä olette unikouluista? 

<3:lla Liina

3 kommenttia

 1. Meri Lehtonen kirjoitti:

  Meilläkin yhdessä vaiheesaa oli rytmit hieman sekaisin koska on päivä koska yö, mutta nykyään nukutaan melkein 12h yöunia heräämättä, illalla vaan kunnolla puuroo ja maitoo. 🙂

  Meillä ei millään nukuta päikkäreitä sisällä. Aina laitettava vaunuihin. Kipeenäkin jouduin ensiksi nukuttamaan vaunuihin ja sitten nostaa sisälle nukkumaan.. noh se on pientä loppujen lopuksi 🙂

 2. Liina - Oliver teki meistä perheen kirjoitti:

  Sepä harmillista ettei nuku sisällä päikkäreitä, tarvitseeko sitten aina lähteä lenkille? 😉
  tämä muutama päivä on ollut kyllä niin erikoista aikaa, kun on nukahtanut niin kovin helposti ja vielä omaan sänkyyn! Onko teillä Leeville oma huone? 🙂

 3. Meri Lehtonen kirjoitti:

  Joo Leevillä on oma huone, ajattelin siitäkin tehdä postausta kun se on täysin esittelykunnossa:D Leevi on nukkunut omassa huoneessa 4kk-> ei suostunut/saanut nukuttua meidän huoneessa 🙂 Ehkä jo sairaalassa tottui nukkumaan ns omassa rauhassa kun en ollut ensimmäisiä viikkoja öitä vierellä.

  Ja joo yleensä joudun lähteä lenkille tai sitten hyssyttelen parvekkeella 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *