Hae
Liina Beth

SUN, MUN VAI YHTEISET RAHAT?

Häiden jälkeen päätimme kokeilla pyörittää arkeamme yhteisillä rahoilla. Tätä ennen kummallakin oli vain omat rahat, maksoimme omat laskumme ja ruokakaupassa maksoi se kumman vuoro oli. Silloin se ei ollut niin tarkkaa ” maksoin viimeksi kauppaan 76,59e ja tänään ostokset tekivät 88,97e joten nyt sinun pitää maksaa tuosta toisesta ostoskäynnistä tililleni erotuksen ”. Ei näin. Sovimme että siirrämme kumpikin saman X-summan yhteiselle S-tilille johon kummaltakin löytyy kortti. Näistä tulee yhteensä sellainen summa jolla me pyöritetään talouttamme, eli maksetaan asuminen, vakuutukset, auton kulut, päiväkoti, lainat, netti, puhelin, ruokakulut yms. Tästä summasta siirretään säästöön myös kiitettävä summa rahaa. Säästöillä voi maksaa remonttikustannuksia, reissuja ja yllättäviä kuluja ( esimerkiksi hajonneen kodinkoneen ). Säästössä olisi hyvä olla jonkin verran rahaa jotta ei tarvitse ostaa osamaksulla sitä hajonnutta kodinkonetta. Varsinkin kun ei voi enää soittaa vuokranantajalle että tiskikone on hajonnut vaan tässä kohtaa pitää itse lähteä hakemaan uutta ja maksaa sen. Niitä vuokralla asumisen etuja… 


Millä rahalla kustannetaan parturikäynnit, lastenvaatteet, baarireissut yms. eli ne omat menot? Ne maksetaan meidän omilla rahoilla. Se että meillä on yhteinen tili johon siirretään molemmat samat summat niin meille jää ns. omaa rahaa. Niillä omilla rahoilla voi käydä baarissa (ihan kun käydään usein)   ja kustantaa parturit yms, ihan mihin itse haluaa. 
Tarpeelliset lastenvaatteet ( lue: ulkovaatteet ) ollaan maksettu yhteisillä rahoilla mutta lähes tulkoon loput lastenvaatteet ovat minun ostamia. Koska J ei tule koskaan ymmärtämään sitä että miten paljon rahaa lastenvaatteisiin voi mennä. Toiseksi, ei miesten edes tarvitse ymmärtää.
Meillä yhteiset rahat on hyvin toimiva ratkaisu ja on tasavertainen, se on sitten ihan sama kumman nimissä sähkölaskut tai vesilaskut tulee koska ne maksetaan kumminkin yhteisistä rahoista. Kuka sitten maksaa sisustustavaroita? Ne menee aika usein yhteisistä rahoista, varsinkin silloin jos olemme yhdessä ostamassa jotain. 
Meinataanko palata siihen vanhaan? Onko nämä yhteiset rahat tuottaneet riitoja?
Ei aiota palata siihen vanhaan ainakaan toistaiseksi, koska ei ole tarvetta kun tämä toimii meillä. Muutama eka kuukausi otettiin jonkin verran tästä aiheesta yhteen koska kummatkin kävi siellä verkkopankissa usein ja kyseli ”mitä taas oot ostanut?”. Tällaista ei oikeastaan enää ole, koska nyt jos on ostanut jotain yhteisillä rahoilla niin siitä yleensä ilmoitetaan toiselle ja joskus voi maksaa omista rahoista. Eikä asia ole niin sentin päälle. 
Onko täällä muilla kokemusta yhteisistä rahoista?
Hot or not?

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Oltiin tunnettu vasta 5kk kun muutettiin yhteen ja meille oli päivänselvää, että avattiin juurikin samanlainen yhteinen ruokatili. Helpottaa niin paljon arkea, kun ei tarvitse sumplia, että kuka maksaa mitäkin. Jos käydään ulkona syömässä tai mennään vaikka ikeaan, niin sitten vaihtelevasti jompi kumpi tarjoaa tai maksetaan yhteisistä. Miesystävälläni on suuremmat tulot ja siksi hän välillä "sponssaa" minun puolesta elämisen kuluja. Ja toisaalta, jos tehdään jotain erikoisempaa niin minä välillä maksan kylpyläliput tms kiitokseksi. Eli aika samanlaisella järjestelyllä mennään täällä ja hyvin on toiminut, kun kummallakin samat asiat mihin haluaa käyttää rahaa 🙂

 2. Taru | Mutsi hoitaa kirjoitti:

  Yhteiset kulut maksetaan yhdessä ja omat kulut omista. Kumpikin maksukykynsä mukaan. Minä elän tuilla, joten ihan 50/50 ei meidä taloudessa raha-asiat mene. Ihan vaan siksi, että saadaan pidettyä katto pään päällä.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä on ollut aina (10v) yhteiset rahat. Molemmilla on omat tilit, mutta se maksaa laskut, jolla on silloin enemmän rahaa ja jos esim. itse maksan tililtäni yhtiövastikkeen ja asuntolainan ja sen jälkeen ei paljon rahaa jäämään, pyydän puolisoa siirtämään "vaikka pari sataa" ja hän siirtää. koskaan ei ole tarvetta kysellä, että mihin on rahat mennyt tms. koska rahat ovat 100% yhteisiä riippumatta siitä, kenen palkkaa tai kenen tilille ne ovat tulleet. Ja samoin molempien rahankäyttö on aika samanlaisia, ei tarvitse kyseenalaistaa. Meillä tämä toimii ? Monet sitä ihmettelevät. Mutta koskaan meillä ei ole tapeltu rahasta.

 4. Matu / 10 plussan äiti kirjoitti:

  Meillä ei ole yhteistä tiliä, mutta yhteiset rahat. Se maksaa kumpi kerkeää. Mies tietysti vähän enemmän kun mä olen khtuella. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *