Hae
Liina Beth

RIIVATTU DIGIAIKA

Vanhemmuudesta on tullut niin helppoa nykypäivänä kun voit vain antaa tabletin lapselle ja hän uppoutuu täysin digimaailmaan. Ai että saan viettää jälleen omaa aikaa kun lapsi pelaa vain tabletilla. Kunhan nyt välillä muistaa antaa ruokaa ja huolehtii nukkumaan. Tosiasiassa nuo riivatut vehkeet ovat niin koukuttavia että jos annat pikkusormen se varmasti vie koko käden. Anna lapsen viettää paljon aikaa tabletilla ja kun on iltapalan aika niin huomaat että yksi zombie vaeltelee äristen ympäri kotia. Kun kiukuttaa ja ärsyttää, olisin halunnut vielä tehdä sitä sun tätä tabletilla. 
Mutta mitä jos lapsi ei halua tehdä muuta työpäivän jälkeen kuin olla tabletilla? Kun se riivattu tabletti on ottanut haltuun koko käden niin eihän sitä ole enää mielikuvitusta tehdä mitään muuta kuin pelata tabletilla tai katsella Youtubesta videoita. Kun pitää taukoja ja ei vain anna tablettia, kuuntelee sitä tajutonta raivoamista ” ku mää haluan! ”. Se voi kestää päivän tai kaksi tai jopa viikon. Sitten sitä riivattua vehjettä edes muisteta. 
Miten meidän vanhemmat selvisivät ilman että oli riivattuja vehkeitä? 
Muistatteko sellaiset VHS-videot? Mitkä tarvitsi kelata aina alkuun kun video loppui? Aika legendaarista edes muistella niitä, mutta niitähän löytyi lähes joka kodista. Kyllähän silloin äidit ja isät laittoivat videot pyörimään ja avot… ihana hiljaisuus vallitsee kodin kun lapset ovat ruudun edessä. Mutta ne eivät olleet niin koukuttavia kuin nämä nykyajan vehkeet. 
Pikku kakkoset ja sun muut ovat ihan out!
Tabletilla saa valita mitä katsoo ja mitä haluaa pelata. Pikku Kakkosessa tulee niitä tiettyjä ohjelmia ja ne tietyt ohjelmat tietysti ovat ihan out koska ” mää en saa ite päättää, emmää haluu kattoo tämmöst! ”. No okei, älä katso mutta älä katso mitään muutakaan. 
Digiaika on nykypäivää ja lasten on opittava käyttämään älyvehkeitä!
Joo onhan se nykypäivää, eihän kukaan toisin väitä. Mutta eikö lasten kuulu myös leikkiä ja ulkoilla ja olla lapsia. Eikä niitä zombeja mitä niistä tulee kun he ovat uppoutuneet digimaailmaan. Mutta onko se ok että kaksivuotias lapsi osaa käyttää tablettia paremmin kuin äitinsä? Noup…
Lapsi tarvitsee paljon muutakuin tabletin että saa purettua energiansa. Siellä digimaailmassa unohtuu samalla kaikki läheisyys ja tuntemukset. 
Onhan nämä pelastava tekijä kun olet itse flunssassa ja ääni täysin mennyt, kuumemittarin lukema huitelee lähemmäs 40 astetta. Silloin nämä pelastavat päivän että saat mahdollisesti vähän levätä. 
Yleisesti on hyvä silti rajoittaa lasten ruutuaikaa mutta myös omaansa. Koska miksi mammalla on oikeus olla kokoajan puhelimella Facebookissa kun toinen ”joutuu” leikkimään. 
Me ollaan yritetty rajata ruutuaikaa
Meillä arkena katsotaan Pikku Kakkosta ja eikä pelata tabletilla. Tabletin käyttöä ollaan rajattu erikoistilanteisiin, mm. lomat, sairaana olo ( oma tai lapsen ) yms.
Mutta kaikki tekee kuinka parhaaksi näkee. 
Onko teillä aina tabletit käytössä vai rajoitatteko ruutuaikaa?


P.s Muista käydä osallistumassa arvontaan!

5 kommenttia

 1. Iinasandra / Joka hetki. kirjoitti:

  Itsekin yritän parhaani mukaan rajoittaa lapsen puhelimen käyttöä ja tv katselua. Meillä aika usein laitetaan lapselle chromecastin kautta yle areenasta pyörimään lemppariohjelmia. Harvemmin sitten pelataan puhelimella tai tabletilla.

  Yritetään mahdollisimman paljon harrastaa eri juttuja esim käydään äiti-lapsi jumpassa ja muskarissa. Ja ulkoilla, siinä kuluu mukavasti tunteja, kun lapsen kanssa lähtee lenkille, meillä on lenkkeily niin hidasta puuhaa, että siinä kuluu 2-3 tuntia, että saadaan tehtyä 4km lenkki :). Saapahan ainakin lapsi tarvitsemansa ulkoiluajan täytettyä :).

  Mutta tosiaan vanhempien pitää olla näissä asioissa esimerkkinä.

 2. MäSäMutsi kirjoitti:

  Ihana toi päiväpeitto!

  Mutta siis, noi tabletit on kyl pahat. Meillä huomas jos menee yli, poika kiukuttelee ja raivoo kaikesta. Nyt ollaankin päätetty olla ikäviä ja rahoitetaan kunnolla tuota ruutuaikaa. Yks-kaks lastenohjelmaa viikonloppu aamuisin ja iltaisin saa katsoa sen yks tai kaks ohjelmaa. Poikkeus päiviä varmasti tulee… jos on kipeä tms. Mutta näistä yritetään nyt pitää kiinni ettei tule yliannostusta. Ainakin poika tuntuu olevan iloisempi, mitä vähemmän tuijottaa ruutua.

 3. Klara kirjoitti:

  Meillä lapey eivät saa kännykkää tai iPadia muttanetflixiä katsotaan pienemmän päiväuniaikaan tai sit jos pikku kakkonen menee ohi ja kaivataan ohjelmaa 😀 meijän ei oo tarvinnut mitenkään vielä rajata ruutuaikaa, yleensä viimeistään tunnissa on tytöt jo kyllästyneitä.

 4. Elina //Vauhtihirmun elämää kirjoitti:

  Meillä katsotaan Ryhmä Hauta (ja joitakin muita mahdollisesti välillä) DVD:ltä telkkarista, mutta puhelimelle/tabletille tuo taaperoinen ei vielä ole päässyt. Itse koen, ettei vielä toistaiseksi ole sén aika 🙂 Ja telkkarin katsomistakin meillä on rajoitettu.

 5. Mama Lina kirjoitti:

  Kiitos kommentistasi!
  Mukavaa kuulla ettette te ole antaneet tablettia tai puhelinta taaperolle, jos saisin päättää nyt niin en olisi itsekään vielä antanut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *