Hae
Liina Beth

SAIRASLOMA : HUONO OMATUNTO

Me keskusteltiin tästä kyseisestä aiheesta J:n kanssa muutama päivä sitten, kun meillä sairastettiin kurkunpääntulehdus. Jouduimme soittamaan neuvolaan ja pyytämään sairaslomaa, muutama päivä tämän jälkeen kävimme lääkärissä kun aika ei näyttänyt parantumisen merkkejä ja sairasloma jatkui. Sitä saa pelottavan helposti, sen takia niitä myös käytetään väärin pelottavan usein. Minä voin ihan rehellisesti tunnustaa, en ole koskaan ollut turhaa sairaslomalla enkä tule koskaan olemaan.

On onni että perheessä on kaksi aikuista jotka voivat jakaa sairaslomat jotta molempien työnantajat pysyvät tyytyväisinä. Pysyvät tai eivät, poden huonoa omaatuntoa joka kerta kun joudun soittamaan pomolleni että poika on kipeä, eihän se niin pitäisi mennä koska et voi sille yhtään mitään että lapsi on päiväkodissa ja sairastelee silloin tällöin. On tietenkin lapsia jotka valitettavasti sairastelevat toisia lapsia enemmän mutta sitten on myös niitä ” en jaksa tänään mennä töihin, tarvitsee hoitaa siivouksen ” – sairaslomalaisia.

Itse työskentelen alalla jossa ei soitella sijaisia kun olen poissa työpaikalta, kuormitan kollegaa ja se kerää myös itselleni tajuttomasti rästihommia, siitä siis kärsii kaikki. Kyllä ne työt siellä odottaa, toisin on taas sote-alalla siellä mm. vanhukset eivät odota että olette taas terveenä, silloin soitetaan sijainen.

Lisään tähän sen että en ymmärrä turhaan saikuttavia ihmisiä. Minulta ei todellakaan heru mitään säälipisteitä että ihmiset jää saikuttamaan kotiin ihan turhaan, koska heidän takiaan monet työnantajat eivät hyvällä katso sitä että lapsi sairastaa. Ei työnantajatkaan saisi tietenkään yleistää mutta kun muutama ihminen jotka käyttänyt sairaslomia väärin niin tulevaisuudessa siitä kärsivät kaikki.

Jäätkö lapsen kanssa kotiin potematta huonoa omaatuntoa?
Oletko joskus saikuttanut turhaan?

5 kommenttia

 1. Rouva Eriksson kirjoitti:

  Meillä pojat on sairastaneet vauvasta asti valtavasti. Maitoallergia ja siitä johtuen atooppinen iho, korvakierteet, kurkunpääntulehdukset vakiovaivana pienenkin flunssan iskiessä, allergiat ja astma, vuoden aikana kuusi kertaa angiina jne. Eli meillä todellakin on jouduttu hoitamaan sairasta lasta kotona, vastikään tänä keväänä sairastettiin neljä viikkoa putkeen vuorotelleen. Ja kyllä, jatkuvasti on huono omatunto ja nolottaa soittaa työnantajalle, että taas ollaan kipeinä. Vaikka ei sieltä ole koskaan tullut yhtäkään syyllistävää sanaa, ihan itse olen tämän tunteen kehittänyt.

 2. Heidi Auvinen kirjoitti:

  En ole ikinä "lomaillut" turhaan ja nykyään opiskellessani kipeänä on oltava yliopistolla – ylimääräisiä poissaoloja kun ei sallita meidän alalla. Tällä hetkellä kesätöissä oon harmitellut sitä, että kun sairaslomalle oikeasti olisi tarvetta (oon ollut tän viikon töissä kovassa flunssassa lääkkeiden voimalla), ei siihen ole henkilöstövajauksen vuoksi mahdollisuutta. :/

 3. hannamaria kirjoitti:

  Itsekään en saikkua ole ottanut vain siinä lomapäivän toivossa vaan mikäli otan, tulee se tarpeeseen joten voin hyvin samaistua tuohon fiilikseen. Itteänikin jää aina harmittamaan tekemättömät työt kun saikulla on, mutta sille ei sillon vaan voi mittään! 🙂

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 4. Teresa Sjönberg kirjoitti:

  Oi voi. En ole vielä ollut sairaslomalla, mutta mies on joutunut muokkamaan omia juttuja menojen vuoksi. Lintsaus on kyllä tyhmää, varsinkin jos työt joutuu tekemään joku muu tai joku joutuu kärsimään.

 5. Nina / Monta syytä rakastaa kirjoitti:

  Meillä poika sairasti ensimmäisen päiväkotisyksynsä, sen jälkeen ollaan pysytty tosi terveinä eikä tulisi mieleenkään pitää muuten vain "saikkupäiviä", koska töihin meno tuntuu itselleni usein vähemmän työltä kun olla pojan kanssa kotona. 😀 Hän ei sairastaessakaan rauhoitu, joten en mielelläni toivo kyllä noita oikeita enkä valesairaspäiviä. 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *