Hae
Liina Beth

MITEN VALMISTAUTUA PÄIVÄKODIN ALOITUKSEEN?

Fiilikset kesälomalta paluu, ensimmäisen päiväkotipäivän jälkeen
Ensimmäinen elokuuta, tajuttoman nopeasti tämäkin kesä meni. Loma loppuu perheessä ja arki alkaa.  Toivottavasti saadaan vielä jonkin aikaa nauttia kesäisistä ilmoista. Viimeisenä lomaviikkona myönnän oikeasti kaivanneeni jo töihin, tiedä sitten oliko syy siinä että kesälomani pituus oli 5 viikkoa ja kun neljä viikkoa oli mennyt niin olin jo valmis töihin vai oliko se syynä että J aloitti viikkoa aikaisemmin työt ja me olimme Oliverin kanssa viimeisen viikon kahdestaan. Tiedä sitten näitä. 
Viimeisellä viikolla tosin oli hyvin aikaa käydä Oliverin vaatekaappia läpi, pestä ulkoiluvaatteet, ostella uusia vaatteita ( vaikkei niitä nyt kyllä oikeasti olisi tarvinnut ) ja myydä pieniä vaatteita. 
Miten päiväkodin aloitukseen voi valmistautua?
Aika monellakin tapaa. Jos lapsi on ollut päiväkodissa keväällä niin kannattaa tarkastaa onko kumisaappaat vielä sopivat. Tätä en tehnyt viime vuonna, niin opin sen kerrasta kun raukalla oli pienet saappaat päiväkodissa. 

Muista nimikoida vaatteet! Jos et halua käyttää tussia niin nykyään saa tilattua nimikointitarroja ( esimerkiksi Tarramonsterilta ). Meillä on nyt oppinut tunnistamaan omia vaatteitaan, mutta me nimikoidaan silti tarroilla. Voit nimikoida kaikki kerrallaan tai sitten vaihtoehtoisesti voit nimikoida aina kun talouteen tulee uusia vaatteita.

Hanki lapselle hyvät kengät! Millaiset ovat sitten hyvät kengät? Esimerkiksi vedenkestävät Vikingit tai Superfitit. Sellaiset kengät joilla lapsen on mukava olla ulkona pitkiä aikoja.
Näistä kannattaa huolehtia että aina löytyy päiväkodista : 
 • Vaippoja ( jos lapsi on vaippaiässä )
 • Tarpeeksi vaihtovaatteita 
  • Kun lapsi opettelee kuivaksi niin varaa tuplamäärät housuja ja alushousuja
  • Muutamat housut ja paidat ( kesällä voi pitää vaihtovaatteena myös t-paitaa )
  • Muutamat kalsarit ja sukkaparit
 • Kuravaatteet ( kurahanskat, haalari tai housut ja takki,  )
 • Kumisaappaat
 • Sisätossut, päiväkodin täti muistutti meitä tänään että tarvitsee olla myös sisätossut.
Vähintään edeltävänä iltana kannattaa pakata jo valmiiksi koska aamulla tulee aivan varmasti kiire kun pitää välillä pysähtyä miettimään ” onkohan nyt oikeasti kaikki? ” 
Edeltävänä päivänä / iltana kannattaa tehdä seuraavan päivän ruokakin valmiiksi, kun yhdistää juuri alkaneen päiväkotiarjen ja töihin paluu lomalta niin ei sitä valitettavasti kauheasti jaksa tehdä kuin nostaa jalat ilmaan. 
Nyt kun eletään vielä kesäkuukausia niin ei välttämättä tarvitse hommata välikausihaalaria vielä. Tosin nyt monissa paikoissa hyviä tarjouksia. Ihmiset alkavat myös myydä pieniä välikausivaatteita Facebook-kirppareilla. Ole siis nopea ja nappaa aarre! Nopeus on aleissa ja kirppiksillä valttia, varsinkin kun on sata muutakin äitiä jotka haluavat juuri samanlaisen haalarin kuin sinä.  
Pakkaa mukaan myös lapselle tärkeä pehmolelu, sen kanssa on mukava käpertyä päiväunille ja siitä saa uusissa tilanteissa turvaa. Meillä on 2 kpl tärkeää pehmolelua, kotipupu ja päiväkotipupu.

Kun se suuri päivä koittaa niin yritä itse pysyä kasassa ja pitää pieni pilke silmäkulmassa, koska lapsi aistii kaikki sinun tuntemukset ja jos sinä itket niin varmasti lapsesikin itkee. Tosin yleensä kun lapsi jää ensimmäistä kertaa päiväkotiin alkaa itku, mutta tosin yleensä se loppuu kun päiväkodin ovi on sulkeutunut ja olet lähtenyt. Toivota siis lapselle hyvää päiväkotipäivää, vaihda halit ja pusut ja kerro että tulet hakemaan töiden jälkeen ( tai esimerkiksi isä tulee hakemaan ).
Mutta varaudu jos lapsesi aloittaa ensimmäistä kertaa päiväkodin, kiukuttelua ja itkua voi jatkuu iltapäivisin vielä muutamakin viikko. Koska muutos on lapselle suuri ja hän vain on kaivannut sinua pitkin päivää!
Koska teillä alkaa arki?
Milloin päiväkoti alkaa?
Muistatko pakata kaikki mukaan ensimmäistä päivää varten?

8 kommenttia

 1. Melissa kirjoitti:

  Päiväkodin aloitus ei ole vielä ajankohtaista, sillä esikoisen laskettu aika on vasta tässä elokuussa. Tässä postauksessa oli kuitenkin paljon hyviä vinkkejä, jotka täytynee pistää tulevaisuutta ajatellen korvan taa. Eikä siihen päiväkodinkaan aloitukseen niin kovin pitkää aikaa ole jäljellä. Haikein sydämin ajattelen jo nyt sitä, kuinka tulen laittamaan esikoisen päiväkotiin joko ensi vuonna tai sitä seuraavana. Halua olisi olla kotona pidempäänkin, mutta taloudelliset syyt ja opiskeluiden aloitus painavat tuossa vaiheessa päälle.

 2. Minna / In Her Eyes kirjoitti:

  Onnea päiväkodin aloitukselle ja uudelle arjelle! 🙂

 3. Ulla - Kadun aurinkoisella puolella kirjoitti:

  Torstaina jatkuu päiväkoti! Eiköhän sitä jo muista, ainakin tärkeimmät..toivottavasti! 😀

 4. Mama Lina kirjoitti:

  Kiitos viestistäsi 🙂

  Tsemppiä tulevaan arkeen ja onneksi vielä sinun ei tarvitse miettiä päiväkotia 🙂

 5. Mama Lina kirjoitti:

  Kiitos kiitos 🙂 onneksi tämä eka viikko on mennyt todella hyvin. 🙂

 6. Mama Lina kirjoitti:

  Tsemppiä teidän uuteen arkeen <3

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Junnu palasi päiväkotiin tiistaina. Onneksi aika hyvin osaa pakata reppuun kaiken tarvittavan, kun itse suunnistaa aamuisin lapsen päiväkodilta omaan päiväkotiin.

  Enää ei nyt kuumia päiviä varmaankaan tule, mutta kesäisin lapsella on hyvä olla mukana oma juomapullo ja aurinkorasva 🙂

  Johanna

 8. MäSäMutsi kirjoitti:

  Meillä palataan osa-aikaisesti päiväkotiin syyskuussa, jos kerhopaikkaa ei heru kunnalta tai seurakunnalta. Kumpaankin ollaan jonossa. Mutta aika samalta kuulostaa meidän valmistautuminen. Järjetön määrä on taas tullut ostettua lastenvaatteita, mutta kaikki kirppikseltä, niin eikö se ole silloin ok? Lenkkarit pitäisi vielä löytää meidän herralle, sitten on kaikki valmiina. ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *