Hae
Liina Beth

OSAMAKSUHELVETTI

Kuva pexels.com : pixabay


Älä ota osamaksulla ellei ole pakko.


Nykyisessä yhteiskunnassa se on helppoa joka paikka täynnä osamaksuvaihtoehtoja. Osta nyt ja maksa vasta kesäkuussa, 12 kk korotonta maksuaikaa, tiliasiakkaille toimitukset veloituksetta. Näitä vaihtoehtoja on ja paljon. Itse opin tämän asian kantapään kautta ja kun sille antaa pikkusormen se valitettavasti voi viedä koko käden. Rämmein pitkään siellä suossa joka tuntui loputtomalta. Silloin päätin että NYT loppui!

Kuinka paljon sitten oli eri osamaksuja?

* Ellos
* Klarna
* Visa
* Tuohi
* H&M
* DNA:lta puhelin

Näitä kuutta osamaksua maksoin kuukaudessa 150 € ja tuntui ettei pääoma sieltä koskaan vähene. Ellokseltakin oli tyyliin puolet korkoa, eli jos lyhensit 25 €, niin korkoja tuosta oli yli 10€. Näistä osamaksuista minulla on vielä Visa ja puhelin Päätin laittaa kaikki ylimääräiset rahat osamaksujen poismaksuun, siinä meni useampi kuukausi mutta nyt on helpottunut olo koska ei tarvitse lyhennellä maksuja ja jää rahaa hyvin säästöön joka kuukausi kun siirtää saman summan säästöön. Päätin samalla etten enää koskaan osta mitään turhaa osamaksulla, onhan eri asia ostaa pesutorni tai jotain suurempaa osamaksulla.

Ennen vanhaa säästettiin että oli rahaa ostaa jotakin mihin ei ollut varaa. Nykyään lähes joka verkkokaupassa on osamaksu vaihtoehto. Joten kuulostaa niin mukavalta ostaa joku kallis tuote ja maksaa sitä vain 20€ kuukaudessa, mutta mitä jos niitä kertyykin 10 kpl, koska se 20 € kuukaudessa ei ole paha, mutta tässä kohtaa se onkin jo 200 € kuukaudessa ja se pääoma ei kumminkaan sieltä paljoa vähene kuukaudessa kun korot ovat sen verta suuria.

En moralisoi ketään jos joku kokee sen oikeaksi että vingutetaan Visaa tai Masteria kun uudet dropit tulee ja on taas ostettava lapsille useamman satasen vaatteet ja maksetaan laskuja vielä monen kuukauden päästä. Mutta mieti onko siinä oikeasti järkeä! Vaatteiden hinnaksi tulee loppujen lopuksi moninkertainen kun siitä maksellaan korkoja ja ennen kuin lasku on täysin maksettu niin vingutellaan sitä lisää.

Voin ihan avoimesti puhua tästä nykyään kun pääsin osamaksuhelvetistä ulos, silloin kun siellä rämmittiin niin ei silloin tullut puhuttua koska koin sen olevan noloa kun osamaksuja on niin paljon ja tuntui ettei ne ole koskaan maksettu. Osamaksuhelvetti ei koskaan silti johtanut luottotietojen menettämiseen, aina sain maksettua vaikka se otti päähän kun loppujen lopuksi sinne meni niin paljon turhaa rahaa ( lue: korkoihin ).

Tämä kuvastaa sitä nykyistä vapautta

Oletko joskus ollut osamaksuhelvetissä?
Käytätkö osamaksuja? 

6 kommenttia

 1. Anne kirjoitti:

  Sulla on pointtia tässä kyllä. Itse käytän pätkämaksuja edelleen, mutta esim H&M laskun maksan aina kokonaisuudessaan kerralla. Lasku on vain niin kätsy tapa tilata vaatteita ja sovittaa ensinnä.

  Jos osamaksusuohon uppoaa, niin pahimmillaan siinä voi olla kyllä hätä kädessä, kun kuukausierät vievät hervottoman siivun kuukauden tuloista. Silloin ryhtiliike ja tiukka linja ovat ne ainoat oikeat moovit 🙂

 2. Maiju kirjoitti:

  Ihmisille luodaan niin paljon valheellisia tarpeita mainoksilla joita sitten maksellaan turhaan ja joudutaan ongelmiin. Nykyajan kulutusyhteiskunnan seurausta.. Luottokorttia en itse halua hankkia enkä juuri mitään tavaraa ostele niin olen välttynyt kokonaan tältä stressiltä.

 3. Nanna kirjoitti:

  Mä en omista luottokorttia, enkä aio sellaista hankkiakkaan. Laskulla sen sijaan välillä tilailen kun olen epävarma esim. sopivasta koosta. Tuolloinkin kyllä maksan koko summan heti laskun tultua.

  Osamaksu on ihan kätevä olla olemassa, jos jotain suurta ja tärkeää hajoaa. Liian monelle se on kuitenkin liian helposti saatavilla oleva koukuttava tapa ostaa uutta ja ihanaa.

 4. marja liljeström kirjoitti:

  Melkoisessa suossa olet tosiaankin rämpinyt. Minä en yleensä osta osamaksulla. Jos rahaa ei ole riittävästi, jätän ostamatta. Mukavaa syksyn alkua sinulle.

 5. Milja / Get the toolbox kirjoitti:

  Hyvää pohdintaa! Itse olen koittanut välttää tuotteiden ostamista osamaksulla, sillä parinkympinkin kuukausittainen lyhennys tuntuu muiden maksujen päälle isolta summalta. Joskus minulla meni osamaksulla ostettu puhelin rikki, ärsytti kun osamaksua piti maksaa sen jälkeen vielä parina kuukautena pois. 😀

 6. Milla Ruotsalainen kirjoitti:

  Ihana tietää että on ihmisiä samassa tilanteessa kun minä ? voisin itekin kirjottaa tästä. Edelleen olen osamaksukierteessä ja opintolaina painaa päälle enskesänä kun takaisin maksu alkaa ja osamaksut pitäs ennen sitä saada pois

  https://perheellisenonni.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *