Hae
Liina Beth

MITEN 3-VUOTIAS NUKKUU?

Jokainen lapsi on aina yksilö, siinä missä toinen heräilee monta kertaa yössä niin siinä taas toinen nukkuu koko yön. Välillä on kausia kun heräillään useammin kuin normaalisti. Silloin kun kausi että heräillään useammin niin silloin ei auta vertaistueksi ” se on vain kausi, kyllä se menee ohi ” ja siinä kohtaa paskat. Koko perhe väsyneenä ja miettineenä mihin sitä on oikeasti ryhtynyt. Miettii kateellisena lapsettomia ystäviään jotka saavat nukkua viikonloppuisin pidempään kuin kuuteen. Pitäisiköhän itsekin oppia menemään klo. 22 nukkumaan että jaksaa taas herätä aikaisin.

Toiset lapset jättävät päiväunetkin pois jo reilu 1v ja taas toiset lapset nukkuvat ja tarvitsevat päiväunia yli 3-vuotiaana. Kaikki on vain niin yksilöllistä, ei ikinä tiedä mitä saa, on vähän kuin lapsi saa Kinder-munan ja eikä tiedä mitä sieltä paljastuukaan.

Väsyneelle vanhemmalle ei kannata alkaa sanoa että ehdit vielä myöhemminkin nukkumaan, lapset ovat niin vähän aikaa pieniä. Siinä kohtaan kun ihmisen mieli on niin väsynyt niin räjähtelee ihan turhaan. Kannattaa pyytää joskus läheisiltä apua että saisi edes vähän nukkua, jos ei ole läheisiä niin kunnat ja kaupungit tarjoavat perhetyöntekijöitä jotka voivat kaitsea lasta/lapsia sinä aikana kun itse voisi nukkua.


Miten meidän 3-vuotias nukkuu? Oli sitten viikonloppu tai arki niin aina mennään lähes samaan aikaan nukkumaan, luetaan iltasatu, halitellaan, pusutellaan, peitellään ja toivotetaan hyvää yötä. Silloin alkaa uniaika, hän voi lukea itsekseen kirjaa, mutta silloin klo 20:30-21:00 alkaa hiljaisuus. On välillä öitä jolloin painajaiset virtaavat uniin jolloin on turvallista kömpiä mamman ja pappan väliin, tosin silloin ei nuku ketään muu kuin taaperomme, miksiköhän? Koska silloin välillä ollaan poikittain ja välillä X-asennossa. Sillä ei ole väliä koska silloin taaperolla on turvallista olla. Arkisin minä herätän Oliverin klo 7:20 ja viikonloppuisin heräilemme klo 8:00-8:45. Viikonloppuisin aamut alkaa aina yle2:n lastenohjelmilla ja sen jälkeen nautitaan aamupalaa yhdessä.

Meillä ei ole ollut vielä tarvetta jättää päiväunia pois, ne ovat hyvin tärkeät meidän taaperolle. Päiväunia nukutaan yleensä n. 1h. Onhan ne tietysti vähentyneet huomattavasti ja varmasti vähentyy ajanmyötä. Kun mennään päiväunille ei lueta kirjaa vaan mennään suoraan lepäämään.

Miten teillä nukutaan, oli teillä sitten vauva tai teini-ikäinen?

Tsemppiä kaikille jotka taistelevat huonoja unia vastaan!  <3

2 kommenttia

  1. Maiju kirjoitti:

    Meidän 2v taapero on nukkunut aina hyvin. 6kk ikäisenä laitettiin poika omaan huoneeseen nukkumaan ja yösyötöt loppui siihen kokonaan, aiemminkin ne oli hyvin harvassa. Mitkään kehitysvaiheet eivät ole häirinneet pojan nukkumista, eli mitään "hulinoita" ei ole ollut.
    Nykyään poika menee nukkumaan klo 20.30-21, hän herää lähes aina itse klo 7-8. Meillä nukutaan vielä yhdet päikkärit klo 11.30-13.30, joskus tunnin ja joskus kahden tunnin unet.

  2. Mama Lina kirjoitti:

    Kiitos kommentistasi, teilläkin ollaan saatu nauttia hyvistä unenlahjoista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *