Hae
Liina Beth

KAKSIKIELISEN LAPSEN PUHE

Saan välillä kysymyksiä että miten kaksikielisen lapsen puhe kehittyy ja kirjoitinkin tästä samasta aiheesta vähän päälle vuosi sitten ja sen löydät sen täältä. Silloin taaperomme oli vähän yli 2-vuotias, mutta miten nyt kun taaperomme on melkein 3,5-vuotias. Miten se puhe on kehittynyt? Osataanko meillä puhua?

Taaperon sanavarasto

Tämän ikäisellä lapsella on jo huikea sanavarasto, välillä tietenkin sanat menevät sekaisin vai senat sakaisin. Välillä on huvittavia sanoja kuten ”atpeekki” ja kun ulkona on pakkasta niin siellä on ”paskasta”. Ei taapero onneksi sitä ymmärrä että sanoo väärin, mutta tuossa kun hän sanoi että ulkona on paskasta niin oli pokan pitämistä.

Ruotsia ja suomea sekaisin

Kielet menevät sekaisin, tulee suomea ja ruotsia sekaisin. Se ketä ei osaa ruotsia niin välttämättä ei ymmärrä mitä meidän taapero oikein puhuu. Isäntäkin on samalla oppinut hyvin ruotsia koska taaperomme opettaa samalla kieltä. ” Mikä tämä on ruossissi? ” Tämä kysymys oli ehkä kaikista yleisin kysymys ennen kysely-ikää, siinä samalla hän osoitteli esimerkiksi huonekaluja.
”Kan ja få mera mehua?” ” Mjölk on hyvää ” ” Aamupalaksi grööttiä ” Samalla noissa lauseissa on paljon sellaista suomenruotsalaista sanavarastoa ”förskottia, tilpehööriä yms”.


Taaperolle puhutaan ruotsia päiväkodissa, itse yritän aina puhua, pikkuveljeni ja Fammo puhuu. Joten hän saa monesta paikasta ruotsin kieltä, lähes kaikki muut puhuvat taaperolle suomea. Ehkä vuosi sitten ruotsin kieli oli taaperolle vahvempi kieli mutta nyt taitaa olla suomen kieli vahvempi. Note for yourself : Muista aina puhua taaperolle ruotsia! 


Onko teillä kaksikielisyyttä?
Oletko joskus miettinyt että haluaisit lapselle kaksi vahvaa kieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *