Hae
Liina Beth

VAATETEOLLISUUS SAASTUTTAA ENEMMÄN KUIN …

Törmäät varmasti usein blogeissa siihen kun lasten vaatekaapit ovat täynnä Gugguuta, Mini Rodinia, Metsolaa ja paljon muita merkkejä. Ne ovat maksaneet aika paljon. Mutta oletko koskaan miettinyt miten paljon halvat vaatteet saastuttavat maailmaa, niitä tehdään miljoonia ja kun ei saada myydyksi ne poltetaan. Halpa hinta ei tarkoita hyvää laatua, vaan päinvastoin… niitä halpamerkkejä ei olla tehty kestämään.
Voin myöntää etten ennen ole ajatellut…

Oletko koskaan miettinyt miten paljon vaatteissa on kemikaaleja? En minäkään, varsinkaan omissa vaatteissa. 
Kun Oliver syntyi mietin ettei minulla ole koskaan varaa ostaa kalliita lastenvaatteita ja samalla kahlasin H&M:n alennusrekkejä. Tulin sokeaksi, koska hinta oli niin edullinen että mukaan tuli vaikka mitä. Tosiasiassa niistä yli puolet jäi käyttämättä, eikä mennyt kaupaksi edes 2€:lla paikallisella kirpputorilla ( vaikka oli uusi ).
Sitten heräsin

Yllä olevan paidan ostin 22 € spk, oli käytössä lähes vuoden ja myin lähes vuoden käytön jälkeen 20€ spk. Eli 5 € oli ns käyttökustannukset. Ostin joskus H&M paidan 14,95€, oli käytössä muutaman kuukauden ja oli todella nukkainen, ei mennyt kaupaksi edes 1€:lla. Eli muutaman kuukauden käyttökustannukset olivat 14,95€. 
Miksei oikeasti panostaisi niin että ne vaatteet kestävät lapselta toiselle ja hyvässä lykyssä saat samalla rahalla myytyä eteenpäin. Uutena jos ostaa niin ei saa välttämättä niin pientä käyttökustannusta. Ehkä parhaimmat myynti-ilmoitukset Facebookissa on kun on myyty jotain Gugguun jumpsuittia tarjouskaupalla ja myyntitekstissä lukee ” Halvalla ei lähde, olen ostanut OVH-hinnalla ”. Aina se ei ole kannattavaa mutta en maksa enempää, oli se sitten ostettu -50% alesta tai OVH-hinnalla.
Ei osteta yli tarpeen 
Haastankin kaikki miettimään mitä ostaa ja kuinka paljon. Koskien omia ja lastenvaatteita. Älä osta jos et oikeasti tarvitse ja jos ostat niin mieti mitä ostat.
Tässä linkki Ylen uutisiin, tästä aiheesta. Halutaanhan me että meidän lastenlastenlapsilla on hyvä olla maapallolla. 
Millainen vaatekuluttaja itse olet?

6 kommenttia

 1. Satu kirjoitti:

  Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus 🙂

 2. Mama Lina kirjoitti:

  Kiitos kommentistasi! Se olikin tarkoitus, kun paljon haukutaan niitä ketkä ostavat kalliita lastenvaatteita. Onhan se tosi myös että poika on hajottanut Gugguun ja MR:n housuja, ihan vaikka kuukauden käytön jälkeen. Mutta niistä onkin sitten saanut tehtyä kivasti shortseja 🙂

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse ostan nykyään suurimman osan vaatteista käytettynä (Emmy on ollut aivan loistava löytö: https://blingershimmer.blogspot.com/2018/06/kaytettya-laatua.html) mihin yhtenä syynä toki ekologisuus sekä hinta. Eli jos ei raaski merkkivaatteita ostaa uutena niin kannattaa kurkata kirppareille 😉

 4. Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti:

  Töö on ihan totta niin monessa muussaki asiassa kuin lastenvaatteet. Kestävä kehitys ja kohtuullisuus kunniaan niin jaksaa tää pallo paremmin. 🙂

 5. Eve, Jetlaggies kirjoitti:

  Meillä 80 % kaikista vaatteista on kierrätettyjä ja samalla prossalla lähtee myös kiertoon. Mielestäni merkit eivät kuitenkaan aina kerro kestävyydestä. Ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös materiaaliin. Meillä on tullut viidenkin lapsen läpikäyneitä ”halpoja” merkkejä, jotka ovat lähteneet vielä kiertoon seuraaville lapsille. Kerran tuotettu vaate kannattaa käyttää loppuun. Se kuluttaa ympäristöä usein vähiten merkistä ovh:sta riippumatta.

 6. Mirkka - Hima Saimi blogi kirjoitti:

  Hyviä pointteja! Itse on tullut pojalle hankittua suurin osa käytettynä eli kierrätettynä vähintään yhteen kertaan. Toki uuttakin ostetaan, mutta silloin yritetään panostaa laatuun ja vastaavasti laitetaan vaatteet uudelle kierrokselle. Omat vaatteet tuleekin sitten käytettyä viimeiseen asti joka on se toinen vaihtoehto 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *