Hae
Liina Beth

OIKUTTELEVA KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA

Useat ovat jo ehkä lukeneet ja seuranneet Instagramissa etten ole voinut niin hyvin. Tätä on jatkunut jo jos jonkin aikaa, mutta nyt vasta järki meni. Onko mun elämä tosiaan aina tällaista. Okei, kirjoitin muutama vuosi sitten että kilpirauhasen vajaatoiminta on vain lisäke mun elämässä…otan tyroksiinin aamulla ja tättärää. Ikää kun tulee lisää niin näköjään vaivojakin. En ole masentunut mutta tuntuu että kaikki ei ole hyvinkään. Tein sen mitä yleensä ei saa tehdä Googletella oireita. Mutta löysinkin paljon tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, se että miten se saa elimistön sekaisin vaikka TSH ja T4H arvot ovat täysin viitearvoissa. Jopa ihanteelliset. Mutta missä sitten mättää? 

Kehon hormonitaso on sekaisin

Ei voi muuta sanoa kun että kokeilemalla kaikki selviää, lisätä ravintolisiä ruokavalioon. Koska esimerkiksi emme saa tarpeeksi seleeniä ruoasta. Luin myös sen että gluteeniton ja maidoton ruokavalio on parantanut ihmisten oireita, keliakia on myös autoimmuunisairaus. Kai ne kävelee sitten jotenkin käsi kädessä. 

Päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota kuukauden verran ja otan lisänä muutamaa ravintolisää. Jos näillä olo paranee niin hyvä. Ruokavalio kokeilua on takana nyt n. 2 viikkoa ja hyvin on mennyt. Vaikein oli luopua leivästä, viikon verran söin gluteenittomia leipiä mutta nyt luovuin niistäkin. Kun lisättiin lääkeannosta
Vuosi sitten oltiin melkein samassa jamassa ja nostettiin lääkeannosta, todella vähän. Kroppani meni vain entistä enemmän siitä sekaisin. Vajaatoiminta muuttui liikatoiminnaksi. Oli pakko vähentää lääkitystä samaan missä se oli. Liikatoiminnalla voi olla myös vaikutusta siihen että miksi minulle tuli paniikkihäiriö.

En oikeastaan enää uskalla nostaa lääkitystä vaikka olot sanoisivat mitä. Siis jos TSH-arvo on jo valmiiksi hyvä. 


Paljon puhuttu ferritiinit eli rautavarasto

Sain omasta mielestäni helposti lähetteen verikokeille. Oireet ovat lähes tulkoon samat ferritiinissä kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Nyt vasta pienen ajan sisään tästä ollaan alettu puhumaan ja paljon ihmisiä on saanut kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosin vaikka taustalla on ollut piilevä raudanpuute. Tosiaan se hemoglobiini ei kerro totuutta. Onhan itsellänikin hemoglobiini siellä 140 paikkeilla ja ferritiinit oli 38 ( viitearvo 10-150 ), mutta naisilla suositellaan väh. 100. 
Näillä mennään nyt ja katsotaan vähän ajan kuluttua onko olot parantunut. 
Onko ferritiini sulle tuttu?
Entä kilpirauhasen vajaatoiminta?
Olen niin onnellinen kun on saanut niin paljon
vertaistukea instagramin kautta <3 

6 kommenttia

 1. Julia // SININEN NORSU JA SAMETTIKARHU kirjoitti:

  Ilmoittele täällä sitten mikä on tilanne ❤️ Toivottavasti saat apua rautalisästä. Rupesin just itsekkin miettiin että kaikkien oireiden keskellä multa ei oo taidettu koskaan mitata tota ferritiiniä.

 2. Mama Lina kirjoitti:

  Ilmoittelen kyllä <3 Toivon kanssa samaan. Tuo ferritiini taitaa olla niin "uusi" juttu ettei lääkäritkään sitä edes osaa miettiä. 🙁

 3. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Nämä on mulle täysin vieraita asioita, kuullut vaan mainittavan silloin tällöin. Paljon tsemppiä sulle, että saat oireet kuriin! 🙂

 4. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Omakohtaisesti eivät, mutta opintojen ja ammatin puolesta jonkunlaista tietoa asioista on. Hyvä kun näistä nykyään löytyy hyvin vertaiskokemuksia netistä 🙂

 5. Oili-Maria kirjoitti:

  Varastoraudat haluaisin myös mittauttaa. En muista että niitä olisi ikinä otettu… Hemoglobiini kun on ollut siinä 140 lähes aina. Kilpparivajis mulla todettiin muistaakseni 12 vuotta sitten, enkä tiedä onko tämä vieläkään täysin balanssissa. Lähinnä otan lääkkeeni ja välttelen verikokeita, hyvä minä. Mutta kun neulakammo… :/

 6. Katta kirjoitti:

  Juuri veljen 6v tytöllä todettiin ferritiini. Surullista, että eivät alkaneet julkisella puolella edes tutkimaan. Yksityisellä saivat avun, vaikka se lompkkoa kirpaisi. On ihana nähdä reipastunut tyttö. Tsemppiä sullekin. Toivottavasti olosi helpottuu! -Katta /Arki(paska)ruokaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *