Hae
Liina Beth

VAIN YKSI GLUTEENITON MAMMAGluteeniyliherkkyys, keliakia, gluteeniton ruokavalio tukemassa kilpirauhasen vajaatoimintaa tai ihan muuten vain gluteeniton ruokavalio. Näitähän on moneen junaan. En olisi välttämättä itse koskaan lähtenyt kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota ilman mitään syytä. Vointini tuossa elokuussa alkoi menemään jotenkin alamäkeä, tuntui että kilpirauhasen vajaatoiminnan arvot heittävät härän persettä. Tosin niissä arvoissa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin ne olivat lähes täydelliset. Vointi oli kumminkin hirveä.

Ystäväni Google kertoi

Myönnän että teen sitä mitä koskaan ei saisi tehdä, etsin Googlesta vastauksia. Toisaalta tiesin että kilpirauhanen on hormoni ja mietin että onkohan minun kropan hormonit täysin sekaisin. Mikä siihen sitten voisi auttaa? Miten palauttaa hormonitasoa? Siinäpä hyvä kysymys. Useilla sivustoilla siitä luki. Että kun sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, eli autoimmuunisairautta niin gluteeniton ruokavalio auttaa paljon oireissa. Päätin melkein heti siltä istumalta että nyt aloitan kuukauden testin ja nyt tästä testistä on kohta 2 kk. 
Vajis, se ikuinen riesa

Kun keskustelin asiasta lääkärini kanssa hän ei ollut kovin innostunut asiasta, koska sanoi että jos minulle tulisi myöhemmässä vaiheessa keliakia, niin sitä ei voida koskaan löytää ja kuukauden gluteeniton ruokavalio tekee sen että tarvitsisi syödä 6 kk normaalisti että keliakia näkyisi verikokeissa. Mutta haittaako se? 
Ei minua ainakaan haittaa, jos vointini on hyvä ruokavalion ansiosta. Niin en palaa takaisin siihen normaaliin. Tietysti gluteeniton ruokavalio nostaa ruokakustannuksia, mutta toisaalta ainoa mikä oli paheeni oli leipä. Gluteenittomasta leivästä saa maksaa lähes kolmikertaisen hinnan, 4 kpl herkullista sämpylää maksaa 4,49€ ja herkkusämpyläni ennen maksoi 2,19€.

Syödäänkö meillä aina kahta eri ruokaa?

Toistaiseksi olen tehnyt samaa ruokaa koko perheelle, koska jos tekee makaronilaatikon niin miksi sitä tekisi kaksi eri, vaikka se maksaakin enemmän niin laiskana ihmisenä teen ennemmin sen yhden.
Mutta esimerkiksi peruna ja riisi ovat gluteenittomia, joten niitä meillä syödään enemmän, mutta useasti olen jättänyt omasta ruoastani nämä lisukkeet pois ja syön ennemmin kasviksia ja lisänä kanaa tai vegeä. 
Kiinnostaisiko teitä herkulliset gluteenittomat reseptit ja 
mitä kaikkea sitä voikaan syödä?
Reseptejä koko perheelle, niin ettei tarvitse kokkailla monia eri ruokia.

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Mietin tuota lääkärin kommenttia; saaka keliakia-diagnoosilla jonkinlaista korvausta..? Jos gluteeniton ruokavalio helpottaa elämää niin kyllä itsekin päätyisin siihen – vaikka se kustannuksia nostaisikin.

 2. Mama Lina kirjoitti:

  Joskus ennen on saanut kelalta n. 23e. Mutta ei enää, niin en itse näe haittaa ?

 3. Diiskuneiti kirjoitti:

  Itse aloitin gluteenittoman elämän kaksi vuotta sitten vatsaongelmien takia. Mitään keliakiaa ei verikokeissa näkynyt ja sanottiin, että silti pitää siirtyä gluttiin koska suoli on jotenkin yliherkkä gluteenille. Vatsaongelmat ovat vähentyneet 80% sen jälkeen!

  Teen paljon ruokaa riisistä, perunasta ja Lidlistä saa edullista gluteenitonta pastaa. S-market myy Mama-nuudeleita gluteenittomina (riisinuudeli), jotka ovat super hyviä.

  Mies on tottunut siihen, että ruoka tehdään sillä tavalla että molemmat voi syödä. Salaattipäivinä saatan väsätä miehelle normin lasagnen tms.

  Lidlistä saa edullista alle 1 euron kauraleipäpaketin jos leipää tekee mieli. Heillä on myös gluttijauhoja josta voi valmistaa leipää. Blogissani on paljon gluttireseptejä, jos haluat saada vinkkejä ja uusia reseptejä! 🙂

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Gluteenittomasta ruokavaliosta puhutaan paljon ja tiedän monen saaneen siitä avun vaikka ei ole keliaakiaa. Itse kanssa pidän sillöin tällöin gluteenittomia kausia ja se tekee vatsalle todella hyvää!

 5. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Mä olen jo pitkään pohtinut gluteenitonta ruokavaliota ihon hyvinvoinnin vuoksi, mutta en ole vielä saanut tehtyä sitä lopullista päätöstä. Olisi kiva saada hyviä gluteenittomia reseptejä kokeiluun, niin voisi hiljalleen alkaa tehdä muutosta.

 6. Mama Lina kirjoitti:

  Se on kyllä kumma, miten gluteenittomuus auttaa vaikkei olisikaan keliakiaa.

  Olen kyllä huomannut nyt, että pastaa tulee käytettyä vähemmän. Tosin en ole koskaan sillai oikein pastasta välittänyt. Onneksi riisiä ei ole tarvinnut poistaa ruokavaliosta, koska sitä tulee käytettyä melko paljon.

  Olen syönyt gluteenitonta leipää, en ole uskaltanut kokeilla esim Fazerin vatsaystävällistä 100% kauraa. Ehkä sitä pitäisi joku päivä kokeilla.

  Käyn kurkkimassa jotain herkullisia reseptejä blogistasi 🙂

 7. Mama Lina kirjoitti:

  Loppupeleissä se ei ollut edes vaikeaa, koska kun ei ole keliakiaa voi syödä tuotteita missä lukee " saattaa sisältää gluteenia ". Tai siis olen itse kyllä syönyt, enkä ole huomannut eroa 🙂

 8. Mama Lina kirjoitti:

  Joo se on noussut aikalailla otsikoihin pienessä ajassa, enkä yhtään ihmettele, onhan suolisto meidän toiset aivot. Onko siinä sitten syy miksi pidät vain kausia?

 9. Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti:

  Kun on joku ruokarajoite, on se sitten vaikea allergia tai oma tahto, on se kannattavampaa aina miettiä mitä kaikkea voikaan syödä sen sijaan että märehtisi sitä mistä jää paitsi.

  Ja noista hormoneista. Jos sulla on hormonaalinen ehkäisy, voi vastaus olla siinä sun vaivoihin.

 10. Mama Lina kirjoitti:

  Mä en jää mistään paitsi ? gluteenittomia tuotteita löytyy paljon hyviä!
  Hormoniehkäsyä ole ollut 1,5 vuoteen ✌️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *