Hae
Liina Beth

Entisen syömishäiriöisen joulu

Onneksi joulu on kerran vuodessa, ajattelee useampi ihminen ja varsinkin he keillä on syömishäiriö tai ovat selvinneet syömishäiriöstä. Kerran vuodessa harrastetaan ihan sairasta ylensyömistä, pakko syödä vaikka ei mitään jaksaisi syödä, ainakin vähintään sitä suklaata tai pipareita juustolla. Varmasti useat myös teistä syö jouluisin aivan liikaa ja vaikka ruokaa söisi sopivan määrän niin se herkkujen määrä. Ennen joulua minua ahdisti ja suretti että kohta on taas joulu ja täytyy syödä liikaa, täytymisellä tarkoitan sitä että oikeasti silloin tekee myös mieli syödä kaikkea.

 

Vaa’alla ennen joulua

 

Kun olimme joulukuun alussa lomareissulla All inclusive – hotellissa, tuli syötyä vähän huonosti mutta ei kertaakaan tullut syötyä täysin ähkyyn. Mutta ajattelin että lomareissu nosti painoa pari kiloa, uskalsin mennä vaa’alle vasta aatonaattona, eli 2 viikkoa lomareissun jälkeen ja se näytti samaa mitä ennen lomareissua. Se tarkoitti itselleni sitä että uskalsin olla armollisempi itselleni jouluna. Mutta en tiedä mitä sitten olisi tapahtunut, jos vaaka olisi näyttänyt +2kg, en varmastikaan olisi voinut nauttia joulusta ja ruoasta yhtään.

 

Ei ähkyä joulunakaan

 

Vaikka taistelin syömishäiriön kanssa usean vuoden, niin se on mukana koko loppuiän. Aina on taipumus siihen, mutta itse omilla valinnoillani pystyn vaikuttamaan, onko tarvetta oksentaa vai ei. Olen samalla yrittänyt takoa päähäni että yhden päivän ylensyöminen ei lihota, mutta se ei ole sen pointti, pointti on se että oikeasti ähky on ihan hirveä olo. Samalla mitään ei ole pakko syödä, ei edes sen takia että miellyttäisi muita. Jos ei jaksa syödä, niin ei tarvitse hakea lisää ruokaa. Näin itse vältin ähkyn olon, vaikka jouluna tuli puputettua pitkin päivää kaikkea niin sillä ei ollut merkitystä, koska ei ollut kertaakaan ähkyä oloa.

 

Joulupäivänä jo odotin että koska on taas arki, että voidaan palata normaaliin arkeen. Normaali arki?  Meillä ei ole ollut normaalia arkea kertaakaan meidän reissun jälkeen, tai siltä se ainakin tuntui. Normaali arki varmasti alkaa 2.1.2019 kun päiväkotikin on auki.

 

jouluna maistui silti niin viini kuin suklaa

 

Yritin olla armollinen itselleni, eikä se ollut pelkästään yrittämistä. Onnistuin! Oli päivät kun ei laskettu yhtäkään kaloria, syötiin hyvin ruokaa ja herkkuja, ja kaiken lisäksi….ilman ähkyä!

 

miten teidän joulu sujui? kuulisin mielelläni teidän jouluruokailuista!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *