Hae
Liina Beth

Poikalapset saa lyödä

Pojat saa lyödä toisiaan, kun pojat nyt on poikia. Lapsi pitää opettaa lyömään takas. Nämä särähtää omaan korvaan ja pahasti. Onko oikeasti vielä nykypäivänäkin kasvatustapa tällainen että poikalapset saavat lyödä toisia?

 

lyöminen on aina väärin, oli sitten tyttö tai poika

 

Omasta mielestä sillä ei ole mitään merkitystä onko lapsi poika vai tyttö, niin heidät voidaan kasvattaa ihan samalla tavalla. Miksi pojat saavat lyödä ja se perustellaan sillä että pojat nyt ovat poikia? Pojat voivat olla rajumpia mitä tytöt, mutta voivat myös tytötkin olla rajuja. Ei kaikki tytöt ole sellaisia että leikkivät nätisti nukeilla tai kotia. Itsekin piirtelin seiniin, leikin pikkuautoilla ja sotaa pikkuveljen kanssa. Me saatiin pikkuveljen kanssa ihan samanlaiset huudot ja meitä kohdeltiin ihan samalla tavalla, oli toinen sitten tyttö tai toinen poika. Tämä oli omasta mielestäni reilua ja niin se kuuluukin, eikä niin että tyttöä paheksutaan lyömisestä, koska eihän tytöt nyt vain lyö.

 

Pojat jotka ei lyö on nössöjä

 

Onhan niitäkin poikia keitä kiinnostaa nukkeleikit yms, tekeekö se poikalapsista nössöjä jos eivät ole mitenkään kiinnostunut toistensa satuttamisesta. Poikani ei ole koskaan lyönyt kotona ja koskaan ei ole päiväkodista kantautunut että hän olisi lyönyt ketään. En pidä lastani nössönä, päinvastoin, pidän häntä fiksuna. Joissakin asioissa olen siis itse onnistunut kasvatuksessa, voin sanoa että on hienoa tuntea että on jossakin asiassa onnistunut. Mutta en silti väitä että lapsi olisi huonosti kasvatettu jos hän lyö toista, mutta tavasta on myös hyvä opetella eroon.

 

meillä sanotaan ei väkivallalle

 

Jos joku lyö poikaani päiväkodissa, tuen häntä aina kertomaan. Puhumme kotona että jotkut ovat nyt vähän rajumpia ja lyöminen on AINA väärin, ihan AINA. Ei ole koskaan oikeaa hetkeä lyödä, otti toinen sitten lelun kädestä. Meillä ei kukaan lyö kotona, eikä sitä opita kotoa, me emme kannusta väkivaltaan. Puhumalla pääsee hyvin pitkälle, myös siinä tilanteessa kun joku toinen lapsi on lyönyt.

 

mitä jos työelämässä käyttäydytään samalla tavalla?

 

Jos kasvattaa kotona niin että aina saa lyödä takaisin tai jos ottaa kädestä niin saa motata toista. Työkaverisi sai kaadettua itselleen viimeisen tilkan kahvia ja toteat että paska ja lyöt. Joku toinen työkaveri on lainannut sinun työpöydältä kynäsi ja käyt hakemassa kynän ja raivoat ja mottaset vielä kaupan päälle. Mitäs otit kynäni?

 

onko lyöminen ok? Saako pojat lyödä?

2 kommenttia

 1. Jonna/Poikien Äiti kirjoitti:

  En tiedä yhtäkään ihmistä, joka antaisi poikalapsen lyödä. Olen kyllä törmännyt tilanteeseen missä lyövää tyttöä pidettiin kovin söpönä tuittupäänä. ”Pitää tyttö puolensa”. Vaikka tyttö oli siinä tilanteessa ainoa joka toista löi.

  Minusta on outoa, että tätä ”pojat ovat poikia” sanontaa mustamaalataan ihan tahallaan koko ajan. Tunnen paljon poikaperheitä ja yhdessäkään sanontaa ei käytetä siihen, että pojat saisivat tehdä jotain pahaa tai käyttäytyä huonosti. Sanontaa käytetään lähinnä siihen tilanteeseen, kun poika tulee mudassa pyörineenä tai housut puuhun revenneenä kotiin. Ihan muina miehinä, eikä edes huomaa olevansa likainen. Siihen me poikien äidit käytämme sanontaa ”pojat ovat poikia”.

  Miksi kuvittelet, että poika joka leikkii nukkekodilla on juuri se joka ei lyö? Meillä juuri se pojista, joka on eniten leikkinyt nukkekodilla, nukeilla ja muilla erilaisilla leluilla on myös ollut tempperamenttisin ja saattanut koittaa pienenä lyödä. Sitä ei tietenkään sallittu. Minusta ei ole millään muotoa lapsen tempperamenttisuuden kanssa yhteydessä se, minkä tyyppisillä leluilla lapsi leikkii.

  Ja kuten tuolla ohimennen mainitsit itsekin, lapsen tempperamentit eroavat hyvin paljon toisistaan. Ei ole äidin tai isän erinomaisuutta, jos lapsi on kiltti ja rauhallinen. Silloin pitää vai olla onnellinen, että sai helpomman kasvatustehtävän.

  https://www.poikienaidit.fi/blogit/poikien-aiti/

  • liinakoo kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi, valitettavasti olen tähän törmännyt ihan viimeksi tänään. Että jos lapsi on villi ja lyö toista, niin sitä puolustellaan että ” noh pojat ny o poikia”. Mutta on hienoa että itse et ole koskaan tällaiseen törmännyt. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *